Plesmanduin – Den Haag

Gipskartonplaat brengt brandveiligheid Plesmanduin op topniveau

Later dit jaar staat de oplevering gepland van Monument Plesmanduin, prachtig gelegen in de groene Haagse wijk Duttendel. Het project omvat de renovatie en hoogwaardige transformatie van een voormalig ministerie (tevens Rijksmonument) tot een ruim 60.000 m2 tellend complex met duurdere koopwoningen, starterswoningen en kantoorruimtes. Ignis Brandpreventie, een dochteronderneming van GDS Bouwsystemen en Van de Wiel Complete Afbouw, voorzag in opdracht van hoofdaannemer Van Wijnen de stalen hoofddraagconstructie van het complex van een brandwerende bekleding. Daartoe maakte het bedrijf gebruik van Gyproc FireBloc, de met glasvezel versterkte gipskartonplaat van Gyproc. Een bewuste keuze die zowel het beoogde resultaat als de nodige voordelen opleverde….

Gipskartonplaten beschermen het staal in de plafondgalerij.

Met de toepassing van Gyproc FireBloc binnen de projectkaders van Plesmanduin heeft Gyproc, onderdeel van Saint-Gobain en marktleider op het gebied van gipsproducten voor de binnenafbouw, een regelrechte primeur te pakken. “Niet eerder werd voor het brandwerend beschermen van een staalconstructie gebruik gemaakt van een gipskartonplaat”, zegt Tom van Engelen, manager marketing, techniek en innovatie namens Gyproc Nederland en tevens nauw betrokken bij de ontwikkeling van FireBloc. “Vanuit de markt klonk steeds vaker de voorkeur om dergelijke klussen met een gemakkelijk te verwerken, duurzaam en lokaal te betrekken product uit te voeren. Dat heeft ons op het idee gebracht om die behoefte middels een gipskartonplaat in te vullen. Na flink wat innovatie- en testwerk is daar eind 2020 uiteindelijk het voor een groot deel uit gerecyclede materialen bestaande Gyproc FireBloc uit geboren. Een volwaardig Klasse A2-product waarvan de kern ook bij hoge temperaturen intact blijft en dat nagenoeg niet krimpt. Tegelijk kan het op dezelfde frameloze manier worden verwerkt als andere systemen. Bijscholen van de monteur is dus niet nodig. Opgeteld bij de overige benefits maakt dat FireBloc tot de perfecte oplossing. Om te beginnen tijdens dit geweldig mooie project in Den Haag.”

Bewuste keuze
Die mening is ook Bart van Eijk toegedaan. Als directeur van het vanuit ‘s-Hertogenbosch opererende GDS Bouwsystemen, specialist op het gebied van droge binnenafbouw en passieve bouwkundige brandpreventie, blikt hij terug. “Naast het geven van een stuk advies zijn we door bouwbedrijf Van Wijnen gevraagd om het droge afbouwpakket primair aan te vullen met een brandwerende bekleding van de hoofddraagconstructie. In totaal diende circa 1.000 vierkante meter staal met plaat te worden bekleed. Met als uitgangspunt enerzijds de bestaande regelgeving conform het Bouwbesluit en anderzijds de eisen van de opdrachtgever wat betreft de kritische staaltemperaturen en de tijd dat de constructie bij brand intact moet blijven, hebben we vanuit onze langdurige samenwerking met Gyproc bewust en gericht gekozen voor Gyproc FireBloc. Het is namelijk zeer brandveilig, duurzaam en stootvast. Bovendien is het product ook nog eens erg snel en gemakkelijk te verwerken. Vooral dát gegeven is voor ons doorslaggevend geweest. Verder hoef je de platen dankzij het fraaie, gladde oppervlak niet af te werken. Een extra kers op de taart is dat je als afnemer met Gyproc verzekerd bent van een uitmuntende garantie en kunt rekenen op een solide ondersteuning en begeleiding. Op persoonlijke titel, maar ook in de vorm van een uitgebreid stuk documentatie, zoals het speciale Gyproc Brandboek. Dat is ook hier wederom gebeurd. Kortom, met het eisenpakket van de opdrachtgever als startpunt heeft Gyproc ons andermaal naar de best passende oplossing gegidst.”

Brandwerende staalbekleding Gyproc FireBloc op project Plesmanduin te Den Haag.

Bron:
https://www.betonenstaalbouw.nl/artikel/gipskartonplaat-brengt-brandveiligheid-plesmanduin-op-topniveau/

foto-3-gyproc_0001-1024×768

Tom van Engelen van Gyproc Nederland (links) en Bart van Eijk van GDS Bouwsystemen (rechts).